Discurs periculos!

de Dana Chera
Discurs periculos!

Față in față cu profesori speriați de inteligența artificială, copiii află tot mai des că nu e bine NIMIC din ce le place să facă. Adică, altfel spus, vin roboții și vor face orice de o mie de ori mai bine decât oamenii. Robotul desenează ca Monet, chiar mai bine, la ce să te mai joci cu creionul pe hârtie!? Robotul scrie mai bine decât Dostoievski, la ce să te mai strofoci să inșiri niște idei pe foaie? ! Robotul face, robotul drege! A, vrei să fii tare: fă roboți!!

Eu le-aș transmite dascălilor cu astfel de discurs că robotul poate, până la urmă, să și predea. Am văzut experimentul cu mașinăria care a fost pusă să judece in Estonia și pot da multe exemple în care aplicații deștepte fac pe avocatul în sala de judecată, asistând părțile implicate în proces. Deci….

EU nu-mi doresc roboți la catedră, dar nici oameni care, neînțelegând că generația asta de copii e între lumi, promovează doctrina lui DEGEABA. ORICE FACI E DEGEABA!

I-aș încuraja pe copii să-și urmeze visul. Să lupte pentru implinirea lui și, cu siguranță, lumea ce vine va găsi o formulă să-i răsplătească pentru munca lor! Nu văd o lume fără oameni! Și, oricum, nu văd o lume fără oameni care muncesc.

Și, dacă e să terminăm cu ipocrizia, nu vi se pare că din ce în ce mai puțini copii știu ce cale să aleagă? Și, daca unii tot știu, cum să le calci în picioare dorința? Cred că minsiunea de dascăl a fost, e și va fi să lege lumile între ele. Să facă punți! ÎN NICIUN CAZ SĂ IMPINGĂ VIITORUL ÎN HĂU!

Ați putea citi, de asemenea