Atac cu piuneza la mediocritate!

de Dana Chera

Ministrul Educatiei a asezat timid o piuneza pe scaunul pe care se lafaie arogantii, obisnuiti sa li se ia scamele de pe blugii de firma rupti cu care merg la scoala. A decis ministrul ca media de la care se obtine bursa de merit sa fie 9 50, nu 8, 50, ca pana acum. Si bursele de studiu sa fie intre 7, 50 si 9, 50. Nu intre 7 si 8, 50, cum era. Si vine revolutia! Elevii cer demisii pentru „masacrul” la care asista neputinciosi. Eu cred ca elevii au prea multe drepturi si prea putine responsabilitati. Dar vina pentru strigatele de acum nu e a lor. Dascalii au lasat de multa vreme garda jos, parintilor li s-a permis sa-si arate muschii in cancelarie… iar rezultatul era previzibil.

Pe de-alta parte, nu poti sa faci din scoala un teren de incercare pentru tot felul de idei aberante. Acum dai note mari pe carte putina, maine vrei ca ele, notele, sa nu zgarie catalogul. Acum vrei ca tot copilul sa treaca anul, ca sa nu superi parintii si ca sa nu raportezi esecuri, maine vrei sa tai in carne vie. Sunt de acord cu dl. ministru: sa nu ne furam caciula. Intrebarea mea e: care caciula, ca eu nu o mai vad de ani buni!

Pe scurt: fara fermitate si consecventa din partea dascalilor si a sefilor din Educatie, nimeni, cu mici si impresionante exceptii, nu da doi bani pe scoala! Aici suntem! N-as vrea sa fiu in pielea ministrului Educatiei! E lucru greu sa incerci sa salvezi viitorul din mainile imposturii ca o pandemie. Dar daca tot ai sansa sa poti decide pentru copiii astia debusolati, ce bine ar fi sa o folosesti cu credinta si bun simt! Si chiar sa superi lumea, daca asta e pretul unui invatamant care sa dea tarii asteia oameni care-si cunosc valoarea si pot respecta performanta! Ministrul Educatiei trebuie sa iasa din hora consiliilor de tot felul. Parintii si elevii n-au de ce sa faca reguli in scoala. Regulile trebuie scrise de oamenii care au confirmat in viata lor profesionala, nu pe scara blocului sa in partid. De oameni pe care copiii ii asteapta la ore si pentru ale caror evaluari pun osul la treaba de drag si serios. De oameni care nu dorm noaptea de grija copiilor care nu le inteleg materia. Daca dl. ministru se uita in oglinda si se recunoaste in descrierea de mai sus, sa faca reguli in scoala! Daca nu, sa-i ajute pe cei care n-au miza de a fi populari sa faca ordine in haosul asta! E haos, domnilor, si nu vreau sa ma gandesc unde va duce desconsiderarea scolii in forma continuata.

Ați putea citi, de asemenea