Afară!

de Dana Chera
dana-chera-afara

Din 4 in 4 ani, România culege. Așa crede ea. Indiferent de starea vremii, pe câmpurile care țin de braț autostrăźile neterminate și drumurile nemarcate, se ridică falnici…. unii. Cocoțați outdoor ca să nu-ți poți lua ochii de la ei când schimbi viteza. Încruntați sau zâmbitori, după cum le-a spus consiliera, cu cravată sau dezordonați muncitorește, mai toți cu mânile încrucișate, ca să fim siguri că odată ajunși aleși… o să ne fie greu să dăm de ei.

În combinații de tot felul. De dreapta, luați de la stănga, de stânga, luați de la dreapta, de niciunde, dar moștenitorii clanului în materie de politică. Viața ne-a arătat unde am ajuns cu unii ca ei, după 30 de ani democratici. Viața râde și acum  de noi că ne-am smuls părul din cap unii altora susținând cauze nicidecum ale noastre. Viața ar vrea să râdă cu noi, nu de noi!

Și atunci? Ce facem cu domnii care ne agață privindu-ne inteligent printre știuleții de porumb, dintre reclamele la salam și botox, de pe blocurile cu tencuială căzută. Ce facem cu cei care strigă la noi cu promisiuni de bine să-i votăm?

Ne uităm la ei și zămbind în colțul gurii asprite de amar le spunem așa: Ai făcut politică de cănd te știu!  Pentru că eu te-am votat de fiecare dată! De ce tu ești putred de bogat și eu dau din colț în colț să-mi pot trimite copiii la școală și să-mi plătesc dările la stat? Pentru cine ai făcut tu politică, dragă domnule politician de meserie? Când n-ai putut dormi că spitalul cade pe bolnavi, că școala are wc ul în curte, că fabrica unde puteam munci eu și alții ca mine s-a închis, că legea pe care ai scris-o lasă geamul deschis pentru hoți? Că mâncarea din raft e jumătate plastic. Că eu și ai mei  ocolim de rușinea sărăciei standul cu produse bio? Că nu mai respir aer în țara mea plină de verde cândva? Că nu se mai poate respira în România sufocată de cumetrii?

N-am nimic cu tine, domnule politician! Pe noi nu ne leagă nimic! Nu ne mai leagă! Am obosit să mă desconsideri! E vremea să te așez acolo unde ți-e locul! Afară din viața mea! Oi găsi pe unul care vrea să facă din votul meu și binele meu! Care vrea sa culeagă si pentru tara mea!

Ați putea citi, de asemenea