Numere

de Dana Chera
numere-dana-chera

Avalanșă de mesaje cu puternic impact emoțional. Într-o singură zi, sufletul nostru e inundat de trăiri de tot felul. De frică. De durere. De bucurie. De speranță. De însingurare. De dorințe revanșarde. De ură. Din nou de frică. Poate de milă. Dacă am cerne ce rămâne din toate astea, surpriză, rămăn toate. Dar niciodată nu ne facem timp să înțelegem ce-i cu noi. De ce simțim puternic să plângem, să urâm, să judecăm, să sperăm.

Acum câteva zile am revăzut întâmplător o scenă din filmul „Lista lui Schindler.”

Un copil din miile de copii nenorociti de naziști în lagărele morții aleargă spre o ascunzătoare. Se împiedică, se lovește, deschide uși în podele, doar-doar reușește să scape de ofițerii criminali. Găsește o latrină. Plină! Prin gaura wc-ului, coboară în ea. Acolo, alți copii îi spun să plece că e locul lor! Ascunzătoarea lor! Șansa lor la viață!

Am crezut că mi se rupe sufletul în mii de bucăți și mi s-a făcut brusc frică de oameni. Nu era nimic din ce nu știam. Din ce nu citisem. Era însă picătura care umplea un pahar de revoltă acumulată în ultima vreme. Numerele! În fiecare zi aud la radio NUMERE. Morții sunt numere, bolnavii sunt numere, previziunile sunt numere. Vorbim despre NUMERE ca și cum ele ar fi niște desene abstracte pe niște foi care zboară în parc . Nu mai putem cuprinde tragediile decât transformându-le în cifre seci. Fiecare om care dispare în pandemia asta e un suflet . Unul care trage după el disperarea celor care râmân. Care lasă un gol de neumplut. Care adâncește hăul lumii pe care n-o mai înțelegem fără” google translate”. Ne pietrificăm, dragilor.

In fiecare zi, paradoxal, suntem asaltați de mesaje cu puternic impact emoțional. Doar că vibrăm la ele din ce în ce mai puțin. Ne ccupăm timpul completând teroriile conspirațiilor cu varianta noastră de scenariu. Excludem din start că noi înșine am putea fi un număr pe foaia unora. Asta da scenariu! Asta da conspirație!

Ați putea citi, de asemenea