Mani Pulite, domnilor!!!

de Dana Chera
Mani Pulite

Ce ironie a sortii! O minune de țară, una în care ți-ai fi mutat casa cu totul, stă la zidul lumii lovite de pandemie. O țară închisă, cu oameni închiși, care incearcă să alunge cântând la ferestre tristețea și frica. Oameni cu măști pe față, care-și arată mâinile să ne îndemne să le ținem curate.

Acum 30 de ani, Italia,  sub reflector mondial,  aprindea una dintre cele mai deștepte și curajoase acțiuni de stârpire a corupției. „MANI PULITE!”. „MÂINILE CURATE!”. Guvernatorul Băncii Italiei, cocoșat de importanța informației, anunța public că NU SE MAI POATE! Datoria țării e de 120 la sută din PIB. Și asta din cauza unor contracte publice SUPRAEVALUATE! Companii private, contra șpăgi din bani negri, evident, date funcționarilor publici, obțineau contracte cu statul super umflate! 5 magistrați inteligenți si CURAȚI au făcut mii de dosare. Au trimis în judecată mii de oameni. De la afaceriști, șefi de partide ….pâna la premierul Italiei. Ancheta s-a întins pe câțiva ani. De frica pușcăriei, unii s-au sinucis. Procesele lungi au dus la prescrierea unor fapte.  Legile în favoarea hoților, făcute de parlamentari, i-au scăpat pe unii dintre corupți. Procurorii au fost LINȘAȚI în presa obedientă intereselor politice. DAR „mani pulite” a arătat  italienilor și lumii că se poate! Dacă se vrea! Cât se vrea! CU MÂINILE CURATE ….

România este în stare de urgență. Câțiva demnitari au atribuții sporite. Unii n-au visat în viața lor așa putere. Ce vor face cu ea?  Acum se semnează  contracte pe bandă rulantă. Legea spune că se poate fără proceduri clasice. Noi așteptăm, în casă, așa cum cere momentul,  să moară Covid 19. Cu MÂINILE CURATE! Ei?

Ați putea citi, de asemenea