Prima linie

de Dana Chera

Regina Maria, în prima linie

Gândul de azi e provocat de o declarație a șefului Alianței Medicilor. Omul era îngrijorat că medicii rezidenți sunt chemați să dea o mână de ajutor în prima linie. Adică în zonele unde spitalele primesc, triază și îngrijesc bolnavii de coronavirus. De ce ei? Sunt nepregătiți pentru așa o bătălie. Unii au probleme acasă, poate au grijă singuri de copii. Poate nu vor avea echipamente, deci sunt expuși.

Nu-i vina lor că statul nu are personal medical. Una peste alta, măsura e de-a valma și nu se face!

M-am gândit fără să-l judec pe om la menire. Și mi-am amintit de colegii mei care intrau în mină să arate oamenilor fețele ortacilor blocați de zile bune în subteran. N-am să uit niciodată live-ul Nadinei Nedelea, reporter atunci. Toți ziariștii erau la gura minei. Ea, lângă greviști. Nu pot să uit relatările de război, din mijlocul conflictelor, ale lui Adelin Petrișor. Ca să dau doar două exemple din meseria mea. Reporteri, cameramani și producători meniți să fie acolo unde erau. Menirea se vede în orice meserie! Dorința de a fi acolo unde e mai greu! De a depăși propriile temeri și limite. Și…  firescul atitudinii.

Da, dle doctor, șef al Alianței Medicilor:  nu e normal ca statul să-și alunge elitele. Să le învețe carte și apoi să le dea un șut în fund. Nu e normal mai nimic din ce se întămplă. Dar cred că ăsta e rolul dvs. Să faceți proceduri și reguli pe care politicienii să le pună în legi. Și când vine greul peste o nație să nu ne aruncăm ca proștii în fața morții, dar nici să fugim ca lașii, lăsând femeia de serviciu, în prag de pensionare, să ne apere. Sunt meserii ALESE! Unde iubirea de oameni este VITALĂ! Învățați-i pe medicii tineri curajul și demnitatea meseriei. Și luptați-vă pentru ei  cu demnitate și curaj. ȚINETI-LE SPATELE fără să le cultivați îndoielile!

Ps. MĂ PLEC ÎN FAȚA OAMENILOR  CARE LUPTĂ SĂ ȚINĂ MOARTEA DEPARTE DE NOI. VOI, DRAGII MEI, AVEȚI ROMÂNIA ÎN MÂINI. Voi, știuți numai de cei în suferință. Nearătați niciodată la televizor!

Ați putea citi, de asemenea