PLANGĂCELRĂU

de Dana Chera
plangacelrau

A fost o dată! Căci numai o singură data s-a putut întampla o asemenea minunătie. N ai fi zis dacă ai fi fost acolo cand…

Dar să începem cu începutul.  Într-un sat cu nume greu de rostit,  PLANGĂCELRĂU, trăia la marginea unui lan de porumb o fetită.  Nimeni nu stia  a cui e, cum reusea să se îngrijească si, mai ales, cum de-o lăsase Dumnezeu asa de frumoasă. Era senină! Ca un cer de vară cand încă soarele nu-l arde. Si blandă, chiar dacă lumea se zgaia la bordeiul sau din chirpici iscoditoare si pusă mereu pe barfit.  După întelepciune si liniste, părea o bătranică. După statură, să fi avut vreo 7 anisori. În  ultima zi de toamnă a anului acela, pe campul cu  porumb de langă casa fetei , se juca de-a v-ati ascunselea cu frunzele un firicel de vant. Si ce ? Nu s-a mai văzut asta? Ba da, dragii mei. Doar ca firicelul prinse la un moment dat atata putere că puse la pămant porumbul necules si ridică spre sat un nor de pămant uscat amestecat cu fan si bolovani. Si vuia vantul atat de tare ca sătenii isi astupau urechile cu ce puteau. Se cutremurau de frică.  Trăiau sfarsitul lumii, asa isi spuneau, bătand cruci si cerand iertare unui Dumnezeu pe care il descoperiseră, probabil,  de cand cu vijelia. Ca răi cum erau…n ai fi zis că au vreun Dumnezeu. Ulita îngustă a satului se făcu pustie.  Lumea stătea pitită în pivnitele caselor.   Cum să vadă că o creatură mica se ivi la un moment dat în capătul drumului. Cainii o lătrau bucurosi că nu păzeau singuri apocalipsa. Cocosii o salutau cu penele răvăsite. Caii nechezau plecandu-si capul în fata botului de om. Pe unde trecea fetita , pomii isi potoleau freamatul nebun. Si mogaldeata păsea incet. Parcă dorindu-si ca  vijelia să se despartă în tihnă de fiecare fir de iarbă.  Se linistea furtuna cu fiecare pas al creaturii pană ce satul se aseză în matca lui. Rand pe rand, oamenii iesiră din case. Uitand sa-I multumească Dumnezeului lor ca le-a cazut gardul, nu casa. Si curiosi nevoie mare să vadă nu cumva vecinii lor au fost mai norocosi decat ei.   Si, culmea, nedumeriti ca bordeiul de la capatul satului era neatins de furtuna. Cum? De ce? De ce gardul lor a fost pus la pamant si bordeiul ….

Din spatele unei panze care tinea loc de geam, fetita suspina trista ca oamenii au pierdut bunatătea. Si nu stia ce să facă pentru sufletul lor.  Dădu sa iasa din casa spre nicăieri.  Numai că,  în ograda cu oameni mirati, se adunaseră si  cainii , si caii , si cocosii, martorii minunii din vremea furtunii. Si toti s-au strans in jurul copilului si asa au rămas. Caci animalele s-au făcut cruci de piatră iar fetita  un izvor ce aruncă apa spre cer ca niste  maini care se roagă.  In satul fără caini, cai si cocosi, în satul PLANGĂCELRĂU, oamenilor le e rusine unul de altul. Si plang si acum ca să- si spele  veninul din inimă.  Cand  se vor îmbuna, pietrele de jur imprejurul izvorului se vor face animale la loc. Si acolo, în satul PLANGĂCELRĂU,  si oriunde mai vedeti izvoare străjuite de bolovani .

M-AS BUCURA DACĂ N-AI UITA:

Bunătatea se vede cand ti-e sufletul plin de durere si simti ca lumea s-a sfarsit pentru tine. Dacă n-o ai atunci, n-ai avut-o niciodata. Si greu de crezut ca se va aseza în inima ta. Dar daca tot se asează, miraculous, tine-o bine!

Ați putea citi, de asemenea